Mäntsälästä löytyy useita paikkoja joissa voi liikkua ja urheilla muun ulkoilun lomassa. Paikat ovat ilmaisia liikuntapaikkoja tai leikkipuistoja ja niitä on useita ympäri Mäntsälää. Keskustan läheisyydessä sijaitsevat kuntoportaat on yksi näistä paikoista. Kuntoportaat sijaistevat Kaakkumäen ja Leppäniementien välisen kävelyreitin varrella. Joen reunaa mukailevan kävereitin läheisyydessä, lähellä kuntoportaita, on myös Senioripuisto jonka esittelyn löydät täältä. Kuntoportaat soveltuvatkin hyvin osaksi juoksu tai kävelylenkkiä tai niissä voi suorittaa aivan oman treeninsä.

Videolla muutamia esimerkkejä liikkeistä joita portaissa voi tehdä. Vaihtoehtoja on kuitenkin paljon joten jokainen voi tehdä juuri itselleen sopivan harjoituksen. Väärää tapaa portaiden käytössä ei ole. Nopeutta harjoitettaessa on tärkeää lähteä liikkeelle vauhdilla joka on turvallista suorittaa, varsinkin jos portaissa juoksu tai askellus ei ole ennestään tuttua. Sama koskee loikkimista, jossa on hyvä aloittaa vaikka kyykkyhypyillä ja sitten halutessaan edetä yhdellä jalalla tehtäviin loikkiin.

Voit aloittaa kävelemällä reippaasta portaita ylös. Yksi askel jokaiselle rappuselle. Jos kävely on helppoa voit haastaa itseäsi ottamalla juoksu askeleita, taas yksi askel per porras tahdilla. Pikkuhiljaa halutessasi voit nopeuttaa vauhtiasi tuntemuksen ja mieltymyksesi mukaan.

Voit tehdä askelluksia jolla harjoitat nopeuttasi. Videolla sivuaskeleina olevan liikkeen voit tehdä myös kasvot menosuuntaan. Astu molemmilla jaloilla jokaiselle rapulle ja samoin kun juoksussa, kasvata nopeutta oman tuntemuksen ja mieltymyksen mukaan. Muista kuitenkin että nopeutta harjoiteltaessa, pitää pyrkiä mahdollisimman nopeaan ja terävään liikkeeseen. Nopeuden treenaaminen ei ole vain urheilijoiden juttu, sillä siitä hyötyvät kaikki, etenkin iäkkäämmät, koska nopeutta tarvitaan esimerkiksi horjahtamisen tai liukastumisen hetkellä, korjausliikkeen tekemisessä ja kaatumisen estämisessä.

Erilaisia kyykkyä on helppo tehdä portaissa ja niillä saa reilusti kuormitusta jalkojen lihaksille. Videolla nähtävässä askelkyykyssä voit vaihtaa askeleen pituutta sen mukaan mikä tuntuu sopivalta. Videolla astutaan kahden askelman yli mutta jo yhden yli astuminen ja kyykyn tekeminen saa aikaan todella hyvän harjoituksen.

Loikissa voit aloittaa videon lopussa näkyvällä kyykkyhypyllä ja hypätä aluksi vain yhden askelman yli. Sitten voit siirtyä erillaisiin yhden jalan loikkiin, tehden ensiksi vaikka suoraan eteenpäin suuntautuvia loikkia ja vielä hiukan haastavampana, videolla nähtäviä luisteluloikkia. Loikissa voit pyrkiä nopeaan suoritukseen tehden terävästi loikan toisensa perään tai kuten videossa rauhallisempaa yhden jalan tasapainoa ja siitä ponnistusta harjoittavaa loikkimista.

Kuntoportailla harjoittelussa vain mielikuvitus on rajana ja jokaiseen tarkoitukseen sekä jokaisen ikäiselle ja näköiselle liikkujalla löytyy hyödyllistä tekemistä. Nopeutta, voimaa, peruskuntoa, kaikkea on porrastreenissä tarjolla. Rohkeasti kokeilemaan ja rauhallisista liikkeistä aloittaen, jos aiempaa kokemusta ei porrastreenistä ole.

Hyviä treenejä ja nautitaan ulkona liikkumisesta.